Pyszny krem łączę z chrupiącym groszkiem ptysiowym. Karpatka bez pieczenia to mój ulubiony deser

Dodano:
Karpatka bez pieczenia Źródło: Katarzyna Świerczyńska
Ktoś, kto wymyślił, żeby zrobić karpatkę bez pieczenia, powinien dostać medal. To ciasto proste, efektowne i obłędnie smaczne.

Tradycyjna karpatka to połączenie klasycznego ciasta parzonego i kremu maślano-budyniowego. To ciasto, które było kiedyś obowiązkowe na każdych imieninach u cioć czy wujków. Uwielbiam ten deser, ale zawsze zniechęcała mnie pracochłonność jego przygotowania. Karpatka bez pieczenia? Kiedy to pierwszy raz zobaczyła, od razu wiedziałam, że to deser dla mnie. I mimo obaw, czy to w ogóle może się udać, wyszła idealnie.

Jak zrobić karpatkę z groszkiem ptysiowym?

Groszek ptysiowy to tani produkt, który można często kupić w piekarniach, cukierniach, ale też w marketach na dziale z pieczywem i ciastami. Taki groszek często wykorzystuje się jako dodatek do kremowych zup (zamiast grzanek), a w tym przepisie zastępuje tradycyjną bazę karpatki.

Cała twoja praca to przygotowanie kremu z masła i budyniu. Jest to niezwykle proste, choć wymaga odrobinkę cierpliwości. Ważne jest, aby miękkie masło zmiksować na jasną, puszystą masę, a budyń dobrze schłodzić. Potem już tylko wystarczy połączyć masło i budyń, a następnie można składać w całość karpatkę.

Karpatka bez pieczenia jest najlepsza, kiedy postoi kilka godzin w lodówce (ja przyznaję, nie zawsze wytrzymuję). Przed podaniem wystarczy ją jedynie delikatnie oprószyć cukrem pudrem. To ciasto doskonałe jako deser do kawy, ale też świetne jako ciasto na przyjęcia (bez wątpienia zaskoczysz nim gości).

Przepis: Karpatka z groszkiem ptysiowym

Pyszne ciasto bez pieczenia.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
427 w każdej porcji

Składniki

  • 160 g groszku ptysiowego

na krem:

  • 200 g masła
  • 600 ml mleka
  • 2 budynie bez cukru
  • 5 łyżek drobnego cukru

dodatkowo:

  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Robienie kremu do karpatkiZrób budyń: część mleka zagotuj w garnku z cukrem, w reszcie mleka wymieszaj proszek budyniowy, wlej do mleka z cukrem i chwilę gotuj, energicznie mieszaj. Gotowy budyń odstaw, aby ostygł. Miękkie masło ubij na puszystą masę (wykorzystaj mikser lub robot). Miksując cały czas, dodawaj do masła zimny budyń po jednej łyżce: ma powstać gęsty, gładki krem.
  2. Składanie karpatkiPołowę groszku ptysiowego wsyp na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na warstwę groszku wyłóż równomiernie cały krem i wysyp na wierzch resztę groszku. Dociśnij groszek i odstaw ciasto na do lodówki (nawet na kilka godzin). Gotową karpatkę udekoruj cukrem pudrem.

Karpatka bez pieczenia w szklance lub słoiku

Karpatka z groszkiem ptysiowym to deser, który można przygotować również w wygodnych porcjach w słoikach, pucharkach czy szklankach. Nasyp na dno naczynia groszek, wyłóż krem, a na wierzch wysyp resztę groszku. Taką karpatkę równie trzeba schłodzić, a przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Deser wyjada się wygodnie łyżeczką.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...